Vandaag een route over asfalt!
21 april 2026 - Monesterio, Spanje
We hadden de wekker nog wat vroeger gezet omdat zelfs onze gastheer ons waarschuwde voor heet weer vandaag. En als een Spanjaard het heet vindt, dan is het over het algemeen ook blistering hot. Dus om 6u rammelde de wekker. Ik had geen topnacht van vannacht. Toen ik net in slaap viel, droomde ik dat ik viel en schopte ik Kees wakker. Kees sliep gelukkig weer snel in maar bij mij had dat wat voeten in aarde.
Het lukt ons over het algemeen goed om ons ontbijt hier in Spanje bijelkaar te scharrelen (yoghurt met fruit, muesli en notenmix) maar de fietslunch lukt maar matig. De Spanjaarden zijn geen broodeters. Wel van dat platte witte brood maar daar trappen wij geen kilometers op. Er is hier vooralsnog echt nauwelijks, of zeg maar gewoon geen, volkorenbrood te vinden. Dat is wel een handicap. We hadden in het dorp Castillblanco een bakker gevonden, vlakbij ons, die vanochtend om 7u open zou gaan. Uiteindelijk kwam Kees ook daarvandaan met twee van die witte broodjes. Gelukkig hebben we gisterenavond ook nog wat appels gekocht voor onderweg.
Ook vanochtend vertrokken we weer om kwart voor 8. Het voordeel van zo’n klein dorp aan de route is dat je vrijwel meteen weer op de route zit zonder overbodige kilometers te hoeven maken. We wisten dat het weer een flinke klimetappe zou worden vandaag. Maar deze keer gewoon over het asfalt. We hebben uiteindelijk vandaag 1244 hoogtemeters gemaakt. Nog 300 meer dan gisteren. Maar dit was echt stukken beter te doen omdat het helemaal verhard was.
Het was gelukkig niet zo heet als dat de gastheer voorspeld had. De zon ging schuil achter een flink wolkendekje en af en toe piepte de zon daar tussendoor. Dat scheelt ook een hoop energie dus daar waren we na de dag van gisteren niet echt rouwig over.
We fietsen dus langs de secundaire weg en inmiddels heeft Kees ook zijn helm opgezet. Sinds 2025 is het in Spanje verplicht voor iedere fietser om buiten de bebouwde kom een helm te dragen. Het zou een beetje zuur zijn om aangehouden en beboet te worden voor het fietsen zonder helm als je er één op je bagagedrager hebt. Ook een beetje klunzig eigenlijk. Ik zei ook al tegen hem dat ik het zo verwonderlijk vind dat zo’n gezagsgetrouw iemand als hij, het dan gewoon verrekt om zijn helm op te zetten. Dat fietsen langs de secundaire weg voelt hier in Spanje sowieso niet vervelend. Alle auto’s houden ruim afstand. Ze zijn zelfs verplicht om minimaal 1,5 meter afstand tot de fietser te bewaren en ook om hun snelheid te laten zakken met 30 km/u. Dat laatste gebeurt dan weer niet maar het eerste gelukkig wel.
Ook vandaag is het weer erg mooi onderweg. Toch merk je dat als je tussen het gewone verkeer doorfietst je minder foto’s maakt dan als je samen door een natuurgebied fietst. Gisteren zijn we tussen kilometer 20 en 65 echt geen levende ziel tegengekomen. Vandaag was het rustig op de weg maar er rijden je toch regelmatig auto’s voorbij. We zien links en rechts regelmatig wandelaars die de Camino lopen maar zijn pas 2 andere fietsers tegengekomen die de Camino fietsen vanuit Sevilla. Terwijl we ergens fietsten, hoorden we vanuit het struikgewas iemand ‘buen Camino’ roepen, ik kijk op en wens de wandelaar die dat riep hetzelfde. Als we wat later even langs de kant van de weg staan uit te hijgen van een fikse klim, komt hij er weer aan gekuierd. Het is een Nederlander die 3 dagen geleden vertrokken is vanuit Sevilla. Hij lijkt er dus flink de pas in te hebben.
We zitten nu in een fijn appartement in Monesterio. We zijn Andalusië dus uit en zitten nu in de Extremadura. Het land van de kurkeiken en de ooievaars. Bij de kerk hier om de hoek zitten op de twee torens, 3 nesten. We zien ze ook regelmatig overvliegen. Dat blijft een majestueus gezicht, die grote vogels met die aparte vorm. Het is een leuk stadje, veel terrasjes en eetgelegenheden. Maar wij doen verstandig en halen weer wat boodschappen bij de Spar. Zo weten we zeker dat we aan de benodigde koolhydraten komen. Morgen hebben we een relatief korte en eenvoudige etappe van 57 km met weinig klimwerk. Dat mag ook wel na twee dagen van 65 en 69km met heel veel klimwerk :-)

Hopelijk vannacht weer goed slapen🤞🤞