Burgos

20 mei 2026 - Burgos, Spanje

We hebben een echte relaxdag in Burgos. Nadat we de fietsen gepoetst hebben en een boodschap gedaan hebben, lopen we de oude stad in. Eerst lopen we naar het kasteel omdat hier een mooi uitkijkpunt over de stad zou zijn. Al die trappen, dat voelden we wel aan de bovenbeentjes. Komen we boven, is het kasteel (net als heel veel kerken onderweg 😠) gesloten. We kijken even door het hek en constateren dat het meer een berg oude stenen is dan een kasteel. Maar het uitzicht over de stad was wel de moeite waard. Op het uitkijkpunt worden we aangesproken door een Spanjaard die vervolgens een verhaal afdraait over een boek wat hij in zijn handen heeft. Het ligt voor in mijn mond om te zeggen dat we geen boek van hem gaan kopen omdat we met de fiets zijn als Kees zegt dat hij het gaat kopen. Ik kijk hem verbaasd aan. Een paar weken geleden heeft hij een boek naar huis gestuurd omdat het ballast was. Als we weer naar beneden lopen geeft Kees aan dat hij het een mooi aandenken vindt en zo ook weer een Spaans boek heeft om te oefenen.

Het is eindelijk weer blote benen weer. Eindelijk konden we de lange broek uit laten en in korte broek en jurk de stad in. Heerlijk is dat. We lopen via de trappen naast de kathedraal naar beneden de oude stad in. Ook hier staat weer een enorm grote kathedraal met daarvoor een heel fijn plein met terrasjes. We lopen op de bonnefooi een beetje door de stad zonder echt doel en kijken gewoon wat rond en pikken hier en daar een terrasje voor een koffietje. We kopen nieuwe zomerschoenen voor Kees (die hadden we in Ourense al gezien maar daar hadden ze zijn maat niet). En ploffen uiteindelijk weer neer bij het terrasje waar we gisteren ook hebben gezeten. Tip van onze gastvrouw.

We dachten dat pinchos echt iets van Bilbao en San Sebastián waren maar hier zijn ze er ook meesters in. Ik denk dat de pinchos iets zijn van het noordoosten van Spanje. Hele kunstige broodjes heerlijk belegd met van alles en nog wat en prikkers waar allerlei lekkers aan geprikt is. Daarna lopen we naar huis waar we op zijn Spaans even een lekkere siësta houden. ‘s Avonds kook ik een keer voor de verandering. Ook een lekkere risotto met lekkere paddestoelen en Spaanse worstjes en daarnaast een hele fikse salade. Erg gezond en voedzaam weer, flink wat koolhydraten voor de komende fietsdagen.

Na het eten doen we wat veel mensen in Burgos doen. We lopen naar de rivier. Dat is de plek waar Burgos ‘s avonds samenkomt om te flaneren, te buurten (wat ze hier heel goed kunnen), naar elkaar te kijken en een drankje te doen. Wij flaneren gewoon mee en doen net alsof we erbij horen. We lopen naar het terras aan de rivier waar het zo druk is dat we een sta plek hebben. Later schuiven we aan bij een jongen die alleen aan een tafeltje zit te bellen. 2 heerlijk gekoelde glazen rode wijn kosten hier maar 5,70 euro. Wat ook opvalt in Spanje is dat vrijwel iedereen tijden met één consumptie doet en dat geen mens daar praat over maakt. Het is inmiddels al rond 9u in de avond en de temperatuur is nog steeds heerlijk.

Ze voorspellen de komende dagen ineens heel erg 🥵 heet weer. De overgang is wel erg groot. De mensen lopen nog steeds met een dikke winterjas en truien aan. Ergens lijken ze de weersverandering te hebben gemist. Bij ons kunnen de jassen eindelijk uit en ook in de tas.

1. Buuf:
    20 mei 2026
    Fijn dat het 🌞tje schijnt, ziet alles er toch mooier uit😉!!